Hoe verzorg ik een hamster?

Het verzorgen van een hamster is niet lastig, maar moet wel goed gebeuren. Jij wil natuurlijk dat de hamster een goed leven heeft! 

Hoe verzorg je een hamster?

Het verzorgen van je hamster bestaat uit verschillende aspecten, je hebt dagelijkste taken, wekelijkse taken en maandelijkse taken. Afhankelijk van de door jou gebruikte materialen en de stank die van de kooi afkomt moet jij deze verschonen. Dagelijkste taken moet je elke dag uitvoeren, omdat de hamster erg gesteld is op vers water en eten! Een niet goed verzorgde hamster kan ziek worden.

Maar naast het voeren van de hamster moet je deze ook elke dag eventjes controleren. Ook omdat je dan je hamster even kan knuffelen, maar ook ontdek je als er zaken niet goed zijn met je hamster. Controleer ook regelmatig de snijtanden van je hamster, deze moeten door middel van knagen kort blijven. Als de snijtanden te lang zijn krijgt de hamster hier last van.

Wekelijks moet je de drinkfles grondig reinigen en natuurlijk geldt dat ook voor de voerbak. Reinig dan wekelijks ook het toilethoekje van je hamster grondig!

Leer je zelf aan om maandelijks het complete verblijf goed schoon te maken!

Wanneer moet ik de bodem van een hamsterkooi verschonen?

Dit hangt samen met een aantal factoren, een bodem bestaande uit katoen gaat langer mee dan eentje van hout. De bodem moet sowieso niet gaan stinken, naast dat dit niet prettig is voor je zelf is dat ook vervelend voor je hamster. Het beste kun je zelf een inschatting maken. Misschien plast en poept je hamster op een plaats in de kooi, dat zou je eerder kunnen leeghalen dan een ander gedeelte!

Als je het bodemmateriaal van je hamster verschoont, probeer dan een klein gedeelte, het minst vieze, te laten liggen. Zo blijft er voor de hamster een vertrouwde geur achter en moet deze niet opnieuw wennen. Wil je het liefste wel alles verschonen, strooi dan een beetje oud materiaal over het nieuwe heen!

Dagelijkse verzorging van een hamster

  • Voeren
  • Drinkwater verversen
  • Check van de hamster
  • Controleren van voerresten
  • Rond laten rennen buiten het hok

Wekelijkste verzorging van een hamster

  • Drinkfles grondig reinigen
  • Voerbak grondig reinigen
  • Schoonmaken toilethoekje

Maandelijkse verzorging van een hamster

  • Compleet verblijf goed schoonmaken

De huisvesting van een hamster

Waar kan ik een hamster neerzetten, wat heeft een hamster voor huis? Wat moet ik allemaal in het hok van een hamster neerzetten? Waar speelt een hamster mee? Graaft een hamster graag? Kan een hamster vrij rondlopen?

Welke soorten hamsters zijn er?

Wist jij dat er verschillende soorten hamsters zijn? Natuurlijk, maar welke soorten zijn er dan? Wist jij dat er bijvoorbeeld Russische dwerghamsters, Campbelli dwerghamsters, Syrische hamsters, Chinese dwerghamsters en Roborovski dwerghamsters zijn?

Het voedsel van een hamster?

Wat kun je een hamster het beste geven? Welk voedsel is het beste voor jouw hamster? Kan je fruit aan je hamster voeren? Eet jouw hamster ook sla? Hoe zorg je voor een afwisselend voerpatroon voor jouw hamster?

Help mijn hamster is ziek, wat nu?

Vervelend, wat moet je doen als je (denkt dat je) hamster ziek is? Eerste Hulp bij Hamster Ziektes! Wij zijn geen dierenarts en geven geen medisch advies, maar we helpen je wel graag met het herkennen van ziektes en wat je het beste kan doen!

Hoe verzorg je de tanden van een hamster?

Je moet zorgen voor voldoende knaagspeeltjes en knaagsnacks hebt voor jouw hamster. Hierdoor onderhoud je tandjes van jouw hamster, maar zorg je er ook voor dat je hamster niet aan de kooi gaat knagen. Let ook op, je kunt het beste je hamster niet voeren tussen de tralies door!

Hoe zorg je ervoor dat je hamster zich niet gaat vervelen?

Door het plaatsen van een goed hamsterrad, voldoende hamsterspeeltjes en bijvoorbeeld karton van een wc of keukenrol voorkom je dat je hamster verveeld is. Een hamster die verveelt is. Zorg voor natuurlijke materialen en probeer plastic te voorkomen. Als ze knagen aan plastic kan dit versplinteren. Verschillende soorten hamsters spelen met verschillend speelgoed!

Een goed huis maakt het leven van je hamster leuker!