De kosten  van jouw hamster

Wanneer je overweegt een hamster aan te schaffen, is het belangrijk om na te denken over de financiële aspecten: wat gaat de hamster zelf kosten?

Hoe duur is een hamster?

Als je overweegt om een hamster als huisdier te nemen, is het belangrijk om de kosten te overwegen voordat je een beslissing neemt. Hoewel hamsters relatief goedkoop zijn in vergelijking met sommige andere huisdieren, zijn er nog steeds kosten verbonden aan hun verzorging.

De hamster zelf kost niet zo heel veel, deze kun je al kopen tussen de € 5,- tot € 20,-. Afhankelijk van het ras. Let wel op dat je nog maar twee soorten hamsters, de Chinesedwerghamster en de Goudhamster, mag bezitten in Nederland.

De kosten van een hamster zitten dus niet in de aanschaf van het diertje zelf, maar in alles wat je nodig hebt. Een goede kooi kun je kopen vanaf € 80,- tot hoe gek je het zelf maakt.

Als je een specifiek ras wilt hebben, zoals een Syrische hamster of een Russische dwerghamster, kunnen de kosten hoger zijn dan voor andere soorten. Sommige dierenwinkels bieden ook hamsters aan die al zijn getraind of gesocialiseerd, wat de kosten ook kan verhogen.

Eenmalige kosten en terugkerende kosten voor jouw hamster

Je hebt eenmalige kosten, zoals die voor de aanschaf van een kooi, drinkfles en andere zaken die je als het goed is maar eenmalig hoeft aan te schaffen. Per maand moet je ook nog rekening houden met hamstervoer, nestmateriaal en bodembedekking. Deze kosten lopen op tot ongeveer € 20,- / 25,-. Deze kosten kunnen hoger worden als je hamster ziek wordt.

Wat kost de aanschaf van een hamster?

De huisvesting van een hamster

Waar kan ik een hamster neerzetten, wat heeft een hamster voor huis? Wat moet ik allemaal in het hok van een hamster neerzetten? Waar speelt een hamster mee? Graaft een hamster graag? Kan een hamster vrij rondlopen?

Welke soorten hamsters zijn er?

Wist jij dat er verschillende soorten hamsters zijn? Natuurlijk, maar welke soorten zijn er dan? Wist jij dat er bijvoorbeeld Russische dwerghamsters, Campbelli dwerghamsters, Syrische hamsters, Chinese dwerghamsters en Roborovski dwerghamsters zijn?

Het voedsel van een hamster?

Wat kun je een hamster het beste geven? Welk voedsel is het beste voor jouw hamster? Kan je fruit aan je hamster voeren? Eet jouw hamster ook sla? Hoe zorg je voor een afwisselend voerpatroon voor jouw hamster?

Help mijn hamster is ziek, wat nu?

Vervelend, wat moet je doen als je (denkt dat je) hamster ziek is? Eerste Hulp bij Hamster Ziektes! Wij zijn geen dierenarts en geven geen medisch advies, maar we helpen je wel graag met het herkennen van ziektes en wat je het beste kan doen!

Eenmalige kosten voor een hamster

De eenmalige kosten van een hamster geef je alleen uit bij de aanschaf van een nieuwe hamster. Misschien heb je al spulletjes in huis die je kunt gebruiken!

  • kooi/aquarium
  • zandbad
  • drinkfles
  • voerbakje
  • slaaphuisje

Terugkerende kosten voor een hamster

Je hebt ook terugkerende kosten, per jaar kun je rekening houden met € 300 tot 350,- zolang je geen onverwachte diernartskosten hebt!

  • hamstervoer
  • nestmateriaal
  • bodembedekking
  • hamsterzand
  • hamstersnoepjes