De huisvesting van jouw hamster

Waar wil jouw hamster gaan leven? Kan dat in een kooi, of is een aquarium ook geschikt? Overweeg de voor- en nadelen van beide opties om de beste leefomgeving voor je huisdier te creëren. Wat is de ideale huisvesting voor je hamster?

De huisvesting, het hok van de hamster

Hamsters houden van ruimte. Afhankelijk van welke soort hamster je hebt, moet je rekening houden met de minimale afmetingen. Voor een Chinese dwerghamster zijn dit 80 x 40 cm (de breedte en lengte van de bodem) en voor een goudhamster 100 x 50 cm. Als je de ruimte hebt, is een grotere kooi zeker een aanrader. Zorg ervoor dat je een hok kiest dat geschikt is voor knaagdieren. Een ongeschikte kooi kan zomaar kapot gaan. Wat is de ideale huisvesting? 

We spreken over een kooi, maar je kunt ook kiezen om je hamster in een aquarium of een terrarium te houden. Hierbij is het belangrijk om goed te ventileren. Een voordeel van een aquarium is dat je de hamster blij kunt maken met een flinke laag zaagsel (minimaal 30 cm). In een normale kooi valt het zaagsel al snel uit de bak, vooral als de onderbak niet diep genoeg is. Een ander voordeel is dat je een lekkend aquarium prima kunt gebruiken.

Wat voor speelgoed kun je in het hok kwijt?

Er zijn diverse soorten speelgoed waar je jouw hamster een plezier mee doet. Denk aan het traditionele hamsterwiel, doolhoven of een hamster bal. Je kunt ook een hele constructie maken van tunnels. Van uitdaging wordt jouw hamster blij. Je kunt ervoor zorgen dat je hamster meer uitdaging en beweging krijgt door voedsel op verschillende plaatsen te leggen.

Speelgoed zelf maken kan ook!

Het houden van een hamster, welke kooi is geschikt?

Een duidelijk voorbeeld van hoe het niet moet.

 

De huisvesting van een hamster

Waar kan ik een hamster neerzetten, wat heeft een hamster voor huis? Wat moet ik allemaal in het hok van een hamster neerzetten? Waar speelt een hamster mee? Graaft een hamster graag? Kan een hamster vrij rondlopen?

Welke soorten hamsters zijn er?

Wist jij dat er verschillende soorten hamsters zijn? Natuurlijk, maar welke soorten zijn er dan? Wist jij dat er bijvoorbeeld Russische dwerghamsters, Campbelli dwerghamsters, Syrische hamsters, Chinese dwerghamsters en Roborovski dwerghamsters zijn?

Het voedsel van een hamster?

Wat kun je een hamster het beste geven? Welk voedsel is het beste voor jouw hamster? Kan je fruit aan je hamster voeren? Eet jouw hamster ook sla? Hoe zorg je voor een afwisselend voerpatroon voor jouw hamster?

Help mijn hamster is ziek, wat nu?

Vervelend, wat moet je doen als je (denkt dat je) hamster ziek is? Eerste Hulp bij Hamster Ziektes! Wij zijn geen dierenarts en geven geen medisch advies, maar we helpen je wel graag met het herkennen van ziektes en wat je het beste kan doen!

Geef je hamster de ruimte, hoogte is ook belangrijk

Je hamster wil graag rond kunnen lopen in zijn hok, en heeft echt beweging nodig. Grote kans dat je hamster in de nacht meer dan 3(drie) kilometer loopt. Zorg voor een goede laag op de bodem, je kunt hiervoor houtvezel gebruiken, maar ook premium bedding gebruiken. Hamsters houden ook van graven, zorg ervoor dat als je een kooi hebt je er een opvangbak onder hebt zitten die hoog genoeg is.

Als je geen kooi kan vinden die breed of diep genoeg is, kun je ook een kooi nemen met meerdere verdiepingen! Hierdoor verhoog je ook de oppervlakte van een kooi!

Hamsters houden niet van tocht, kou of te veel warmte. Tussen de 18° en 23° Celsius is ideaal. Direct zonlicht dien je te vermijden. Zorg altijd voor een plaats waar ze kunnen wassen in hamster-zand. Een zandbad is een must voor de hamster! Wist je dat je hamster het erg leuk vindt om door de kamer te rennen, dit kun je doen in een hamsterbal, maar ook gewoon los. Houdt de hamster wel in de gaten, katten of honden kunnen de hamster als hapje zien natuurlijk. De hamster kan zich ook verstoppen onder banken of kasten!

Een goede slaapplaats is belangrijk voor de hamster, deze moet goed donker zijn. De hamster slaapt natuurlijk overdag veel waardoor ze in de schemering en nacht actief zijn. Let op bij het uitzoeken van een hamsterwiel dat deze niet veel geluid maakt. Zoek er eentje uit die dicht is, zodat de pootjes niet tussen de spijlen kunnen komen.

Het eten en drinken voor een hamster

Op de pagina voeding gaan we in op de voeding van de hamster. Dit eet de hamster het liefste uit een goed voerbakje, bijvoorbeeld van steen. Drinken kun je het beste geven via een knaagdier drinkfles.

Schoonhouden van een hamsterkooi

De welvaart van je hamster gaat er op vooruit als deze in een schone kooi kan leven. Ook heb je minder kans op ziektes bij je hamster. Tijdens het schoonmaken, wat je met regelmaat doet, check je meteen of je hamster niet kan ontsnappen. Een keer per week je hamster kooi schoonmaken geeft je hamster veel plezier.

Tijdens het schoonhouden van je hamsterhok vervang je al het bodembedekking. Hier kunnen vieze geurtjes en bacteriën zich in ophopen. Zet je hamster tijdelijk in een hamster-bal terwijl jij bezig bent met het hok. Maak daarna het hok goed schoon met een niet giftig schoonmaakmiddel. Producten zoals geurstopper van Beaphar helpen je vervelende geurtjes tegen te gaan.

Een goed huis maakt het leven van je hamster leuker!
Hamsters zijn lief

Spullen die je kunt aanschaffen voor je hamster

Wil je een handig overzicht van wat je allemaal kunt aanschaffen voor je hamster? Wij hebben een handig overzicht voor je gemaakt.

  • kooi/ aquarium
  • hamstervoer
  • zandbad
  • drinkfles/ voerbakje
  • slaaphuisje
  • nestmateriaal
  • bodembedekking
  • hamsterzand